onsdag 3 september 2008

Kycklingragu med timjan och kapris


Se, där dök ett recept inspirerat av Mette Ankarloo upp igen! Jag hade bara så fullt upp att jag glömde posta detta inlägg...
Söndagens middag blev en gammal modifierad favorit i repris från den nyligen nämnda kokboken Medelhavsmat för svenska kök.
Den största förändring vi gjort med ursprungliga receptet är att vi bytt kycklinglever (som jag bara inte kan med, trots otaliga försök) mot kycklingfilé. Just kycklingfilé är annars inte någon favorit här hemma. Vi använder oftast lårkycklingfiléer, eftersom köttet är så mycket saftigare och godare, samt att det dessutom är aningen billigare. Paneringen gör i den här rätten för övrigt underverk med den annars ganska uttjatade kycklingfilén. Vi föredrar också att ha i mer timjan, vinäger och kapris än i ursprungs- receptet, men det är så klart en smaksak.

Rätten må se lite oansenlig och färglös ut på bild, men den till synes bleka såsen döljer en smaksensation som alla som ätit ragun kan intyga är något i särklass! Vinägerns syra passar så fint till den syrliga med ändå gräddiga créme fraîchen, och ovanpå det kommer så kaprisens sälta. Vi mumsade och njöt och undrade varför vi inte lagat denna rätt på så länge?

Kycklingragu med timjan och kapris
4 kycklingfiléer, putsade och delade i mindre bitar
vetemjöl till panering
smör till stekning
1 tsk timjan
salt och svartpeppar
2 matskedar rödvinsvinäger av god kvalitet
0,5 tsk råsocker
2 dl créme fraîche
1,5 dl hönsbuljong från tärning (jag använder en halv tärning)
3 msk kapris (gärna den lite större sorten, av en ärtas storlek)

Dela kycklingfiléerna i vardera cirka åtta delar. Panera dem i vetemjölet. Värm smöret i stekpannan tills det är ljusbrunt, och stek kycklingen runtom så att den får färg. Det brukar ta ungefär tre omgångar att steka alla kycklingbitar. Lägg över dem i en stekgryta.
Öka på värmen under grytan tills kycklingen börjar fräsa lite och häll då över vinägern. Det skall ånga ordentligt! Smula över timjan, strö över salt och peppar efter smak. Häll över buljong och créme fraîche och rör om. Rör sedan ned kaprisen.
Låt ragun småkoka i cirka 10-15 minuter. Servera med nykokt pasta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...