måndag 22 september 2008

Ribollita på savojkål och borlottibönor


Söndagskvällens måltid präglades verkligen inte av harmoni. Det är en ren underdrift att skriva att vår soppa inte uppskattades det minsta av vår barnaskara. Jag och min man tyckte däremot att soppan var alldeles fantastiskt god! Så kan det ju vara i bland...

Det var ju bara väntat med ett bakslag. Våra barn har på senare tid med ganska gott mot smakat på både det ena och det andra. Att just savojkål inte skulle bli en klockren hit, det var ganska lätt att räkna ut. I bland bara måste föräldrar få lov att vara egoistiska när det gäller middagsmat!

Vad är egentligen en ribollita? I kokböcker beskrivs den som en toscansk soppa som innehåller bönor, någon grön bladgrönsak och dagsgammalt lantbröd. Originalversionen innehåller oftast den fantastiska grönsaken svartkål, vilken är praktiskt taget omöjlig att få tag på i Sverige! (Nästa år tänker vi odla den själva, på vårt lantställe.)Vi har i vår försvenskade verion under årens lopp prövat divere olika grönsaker såsom broccoli, spenat, mangold, grönkål - och som i dag, savojkål.

Jag citerar ur Jamie Olivers kokbok Jamies Italien, för en målande beskrivning av denna kung bland soppor:

"Ribollita betyder bokstavligen 'kokt igen'. Nu för tiden är det en toscansk soppa gjord på bönor, bröd och svartkål, men ursprungligen gjordes den på rester av soppan från igår. (...)Det råder ofta förvirring om vad ribollita egentligen är. Det är inte en minestrone, eftersom den inte är tunn som buljong och det inte finns någon pasta i den. Den liknar faktiskt mer en pappa al pomodoro, eftersom den är tjock med bröd som bas."

Vad kan jag säga? Jag hoppas att vi kan återfå våra barns förtroende på sopp-fronten, genom att nästa vecka servera dem en ribollita med broccoli. Dels därför att broccoli är en snällare grönsak än savojkål, och dels därför att den rent praktiskt är avsevärt mycket lättare att peta bort...

Ribollita på vårt sätt
1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
2 stjälkar bladselleri, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
100 gr rökt sidfläsk, finskuret
1/2 dl rödvin
1 burk Mutti plommontomater
3 hönsbuljongtärningar
2 burkar borlottibönor
450 gr savojkål, grovt hackad
3-4 skivor dagsgammalt lantbröd, med kanterna bortskurna, delat i större bitar
olivolja
generöst med bladpersilja och parmesanost till serveringen

Hetta upp olivolja i en rymlig stekgryta eller en kastrull. Fräs lök, vitlök, selleri, morot och sidfläsk tills grönsakerna mjuknat. Häll över rödvinet. Tillsätt buljogtärningarna; skär burktomaterna i bitar och tillsätt dem och resterande tomatjuice i burken. Häll i cirka en liter vatten, och låt koka upp. Lägg då i kålen. Täck med lock och låt småkoka i 20 minuter. Tillsätt då bönorna. Låt koka i ytterligare 10 minuter. Vänd ned brödet strax innan serveringen.
Ringla gärna lite olivolja över och strö över lite svartpeppar, parmesan och hackad bladpersilja.

Lite extra nybakat lantbröd vid sidan av är inte dumt det heller! I synnerhet inte om man skall muta sin motspänstiga avkomma...

4 kommentarer:

  1. Sånt härligt recept! Ursnygga bilder och utförligt beskrivet! Toppen! Ha en trevlig kväll!

    SvaraRadera
  2. Kryddbyrken: Tusen tack! Det var en, låt oss kalla den... intressant måltid.

    SvaraRadera
  3. Hej! Hittade till dig via En mammas dag - Weronica tidigare i veckan och idag sökte jag på italiensk soppa med gammalt bröd (eller "gammalt") så kom jag hit igen.
    Kul med matblogg. Ikväll blir det ribollita hos oss. Får se vad barnen tycker....

    Trevlig fredag//Caroline

    SvaraRadera
  4. caroline: Hej och välkommen hit? Ja, det är kanske inte klockren barnmat, ribollita...med hos oss har det som jag skrev funkat ok om vi använt broccoli. Savojkålen var ju helt hopplös att plocka bort, till somligas stora irritation...

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...