fredag 28 november 2008

Coq au Riesling

Jag tackar än en gång vår gamle husgud Nigel Slater för inspirationen. För mig är det han som är mannen bakom både namnet på rätten och själva idén att ha riesling i kycklinggrytan, i stället för beaujoulais - eller vad man nu kan tänkas föredra.

Jag tillagade givetvis grytan efter eget huvud. Det här är säkerligen en sådan rätt som det måste finnas hundratals recept på. Nu finns det ett till.
Enligt min mening blir grytan oerhört mycket bättre med det vita vinet. Dessutom blir den snyggare, vilket inte är mindre viktigt.

Just gårdagskvällens gryta blev fantastiskt god. Såsen var på något märkligt vis mer än summan av sina beståndsdelar. Trots att den innehöll fragment av så många smaker, blev den inte överlastat tung, utan kändes nästan fruktig.

Barnen fick potatis till, men vi vuxna åt grytan med vad jag kallar provencalska morötter.

Coq au Riesling
1 flaska Riesling (jag tog en Chapel Hill)
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 lagerblad
en rejäl kvist timjan
200 gram späda champinjoner, skurna i kvartar
100 gr rökt sidfläsk, fint tärnat
1 paket steklökar (150 gram), skalade
en kyckling på 1,2-1,5 kilo
fingsalt och vitpeppar
smör och olivolja till stekning
1 msk färsk timjan
1 msk färsk rosmarin, grovt hackad
1 msk bladpersilja, fint hackad
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl

Häll vinet i en emaljerad stekgryta. Tillsätt lagerblad, vitlök, hönsbuljong samt en rejäl kvist timjan. Koka upp, och låt vinet reducera under 15 minuter. Under tiden kan du lämpligen skära champijonerna i kvartar, samt stycka kycklingen.
När vinet kokat i 15 minuter, slänger du i champinjonerna, och låter alltsamman koka i fem muniter till. tag sedan grytan från plattan, och plocka ur lagerbladen och timjankvisten.


Hetta upp en gjutjärnsstekpanna, och stek det fint tärnade rökta sidfläsket. För över fläsket till grytan, och stek sedan steklökarna snabbt runtom i fläskfettet. Även dessa skall ned i grytan.
Sedan är det dags att bryna kycklingbitarna. Bryn dem i en blandning av smör och olivolja. Krydda med flingsalt och vitpeppar på ömse sidor, och lägg dem i grytan.
Lägg på Locket, och låt alltsamman koka upp. LÅt sedan kycklingbitarna småputtra under lock i uppemot 30 minuter.
Därefter lyfter du ut dem ur grytan, tillsätter grädden samt pudrar över vetemjölet under flitig vispning. Låt såsen koka upp, och kontrollera dess konsistens så att den överensstämmer med hus du själv vill att sås skall vara. Det vill säga - späd, eller tillsätt mer mjöl. Lägg sedan i kycklingbiarna igen; de lär inte ha hunnit svalna mycket, men värm på dem om du så önskar.

Därefter är det bara att hugga in på en gryta som är något så ljuvligt god att den verkligen förtjänar att lagas även en slaskig torsdagskväll - inte bara som söndagmiddag.

Veckorna känns tunga nu, och dagarna går så fort. Tiden ilar snabbt mot helgen och första advent.
Jag känner mig lite nervöst pirrig, och undrar hur våra recept och traditioner skall te sig och emottas. Det återstår att se

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt trevligt recept, och trevlig blogg över huvud taget! (Nu är du bokmärkt!)

    SvaraRadera
  2. Viktoria: Tack! Tänkte att det lät som något i din smak.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...